Szeplőtelen 4,3%

Olvasóim értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
 Kapucinus Sörfőzde - Magyarhertelend 

 Címkék: világos, szűretlen, Kapucinus, kézműves, magyar sör
 Ára: 269 HUF  Kiszerelés: üveges, 0,5 l
 Megérte? — igen  Újra vennék? — igen
 Hol vettem? — Pécs, NOVRO Húspiac Szupermarket 
 Megjelenés: 3/5 | Illat: 7/10 | Íz: 7/10 Kortyérzet: 3/5 | Össz.: 15/20

Szöveges értékelés: Mielőtt kibontottam, óvatosan átforgattam, mert le volt ülepedve a sör. Kibontva, kitöltve, azonnal a hab került a középpontba — csak ritkán látni ilyen szép és lágy sörhabot. Illata kissé a kovászos uborka levére emlékeztetett, aztán bele-bele kortyolva az íze is. Mind a mellett, hogy testes, karakteres a sör (egyénisége van), a savanykásságát túlzottnak éreztem. Érdekes, egyedi íz világ, eddig még hasonlóval sem találkoztam.

És akkor itt álljunk is meg! Kapcsolatba léptem a gyártóval, mert nem akartam elhinni, hogy ennyire savanykásra készítették. Jött is a válasz, miszerint a Szeplőtelen tényleg nem savanyú íz világú sör. Sajnos az árusító üzlet nem a címkén feltüntetett hőmérsékleten tárolja és kínálja a nem pasztörizált és tartósítószer mentes sört — úgy mint a tejet, hűtőben 5-10 ℃ között kellene tárolni. Azért fontos a megfelelő tárolás, mert az élesztő tovább dolgozik, a magasnak számító 20 C fokon pedig igen erősen és gyorsan. A gyártótól azt is megtudtam, hogy az élesztő leülepedés természetes a szűretlen söröknél, nem kell összerázni a sörrel, egyszerűen csak le kell önteni a sört az élesztőről. Az élesztő, amennyiben nincs pasztörizálva a nedű, tovább szaporodik az üvegben addig, amíg oxigént talál az üvegben. Palackozás során pedig kerül bele levegő, a Kapucinus söröket ugyan is nem vákuumozzák.

Nos, vásároltam egy másik üveggel ugyanott, hűtetlenül, polcról. Mivel nem régen készült, ezzel nem volt baj, és tényleg nem volt savanyú. Sőt, kimondottan kellemes, egyszerű, ám karakteres, ízes sörről van szó.  Ivás közben és utóízéban is csak mérsékelten kesenyés.

Az igazságot megvallva pont az ilyen és ehhez hasonló sörkülönlegességekért éri meg sörkóstolással foglalkozni, mert példának okáért ezen az italon is nagyon látszik, hogy minőséget szerettek volna letenni a sörisszák elé.

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Copyright © 2022. - Sörpontozó